Frågor och svar om Qigongträning

Här hittar du frågor jag ofta får från mina elever. Jag gör inga anspråk på att detta ska vara en uttömmande "FAQ" kring Qigong. Detta är de vanligaste frågorna jag får när mina elever börjar utöva Qigong med mig.

Svaren är utformade från mina, mina elevers och mina Qigonglärares och mina Qigonglärarkollegors erfarenheter. Du behöver inte tro på något av det som står utan prova själv och se vad som är sant för dig!

1.  Vilka kläder är lämpliga att använda vid Qigongträning?

Mjuka, sköna kläder som går lätt att röra sig i. Man kan ha vanliga vardagskläder om man så önskar.

2. Kan man/bör man ha skor? 

Jag rekommenderar att göra Qigong utan skor av många anledningar. Men behöver du använda skor, gör det!

3. I vissa Qigongformer är andningen viktig, hur är det med andningen i Zhineng Qigong?

Andas när du vill och behöver. Du behöver inte synka andningen med rörelserna.

4. Hur ofta rekommenderas man att göra Qigong?

Skaparen av Zhineng Qigong, Ming Pang, rekommenderar att du kan göra Qigong så mycket som du orkar göra varje dag under en längre period.

Som exempel, börjar du göra Qigong t ex. 1,5 timme varje dag och du efter några dagar känner att du inte orkar göra det så började du på en för ”hög” träningsnivå. Dra ned på träningen så du känner att du mår bra. Sätt ett mål som du v e t att du kommer att uppnå! Det blir roligare att uppnå målen, varje dag! Så upplever i alla fall de elever jag har som gör så.

5. Hur långa pass av Qigong ska/kan man göra?

Se svaret på fråga 4

6. När är det mest lämpligt att göra Qigong?

När du själv väljer/känner att det är lämpligt. Många upplever ibland att de blir för pigga när de gör Qigong nära läggdags. 

7. Kan man göra Qigong när man känner sig sjuk?

Ja, se svaret på fråga 4. En av anledningarna till att göra Qigong är att du samlar och fyller på med livsenergi in i kroppen och stöttar kroppens självläkning!
Så kan du göra hela eller delar av Qigongen när du upplever att du är sjuk är det bara en fördel. Men var lämplig och känn efter hur mycket du orkar göra. Du kan även göra Qigong sittandes eller liggandes (då i din fantasi)

8. Kan man sitta och göra Qigong?

Ja absolut. Har du utmaningar att stå funkar Qigongen lika bra att göra sittandes.

9. Kan jag som gravid göra Qigong?

Om du lyssnar på din kropp och känner efter vid varje rörelse vad som känns b r a för din kropp så rekommenderar jag Qigong varmt! En av orsakerna är att du mjukar upp och håller dina höfter, ditt bäcken och hela kroppen mjuk! Du stressar ner och slappnar av vilket är bara välgörande för både dig och babyn 🙂 I utgångsställningen inför Qigong formar du desutom kroppen så att babyn hamnar mer under diafragman vilket är väldigt välgörande för babyn som får regelbunden massage och mamman potentiellt får mindre ryggbesvär.

10. Varför rekommenderas det att man ska göra Qigong regelbundet?

Några av anledningarna är att du blir piggare, sover bättre, håller dig mer frisk, blir mjukare i kroppen och mer närvarande/lugnare. Du klarar bättre av stressiga situationer och kommer snabbare tillbaka i balans efter en jobbig period.                                         

tillbaka till "Elever-sidan"

Kontakt

Var god ange ditt namn.
Var god ange ett meddelande.